Tag på besøg hos Roms gamle protestanter

Englen henter Lady Elisa Temple (1771-1809), mens familien ser sørgende til. Et af de mange smukke gravmæler på Den protestantiske kirkegård i Rom. Foto: Il Cimitero Acattolico di Roma

Den engelske digter Percy Bysshe Shelley (1792-1822) mente, at man kunne blive forelsket i døden ved tanken om Den protestantiske kirkegård i Rom, da han besøgte sin ven John Keats’ (1795-1821) grav samme sted. Man er tilbøjelig til at give ham ret. Her mellem kælne, vilde katte, høje cypresser og smukke marmorgravmæler slænger stilheden sig og giver ørerne en tiltrængt pause fra Roms altid spillevende trafik. “Verdens smukkeste kirkegård” er den blevet kaldt og ikke uden grund.

William Wetmore Storys smukke gravmæle over hustruen Emelyn. Den amerikanske billedhugger, som boede 40 år i Rom i 1800-tallet, ligger også selv begravet der. Foto: Flickr

Der er omkring 4000 dekorative, enkle, overdådige, særprægede og kunstneriske gravsteder at kigge på på kirkegården, noget man snildt kan få en dag til at gå med, hvis man vil træde i fodsporene på de mere ukendte sider af Rom. Under gravmælerne ligger selvfølgelig – qua navnet – en masse protestanter fra Storbritannien, USA, Tyskland, Danmark, Sverige og mange flere nationer.

Af de mere kendte kan man nævne Jacob Asmus Carstens (1754-1798), en slesvigsk maler, der grundlagde traditionen for det tyske historiemaleri, og William Wetmore Story (1819-1895), som var en prominent, amerikansk billedhugger, der boede 40 år i Rom. Den sørgende marmorengel, der våger over hans og hans hustrus grav, er et af kirkegårdens smukkeste monumenter. August von Goethe (1789-1830) var i levende live digteren Goethes eneste barn, der nåede voksenårene, men som alligevel gik bort alt for tidligt. Han er også begravet på Den protestantiske kirkegård, hvor Bertel Thorvaldsens portrætmedaljon af ham smykker hans gravsten.

En hel del danskere har også fundet deres sidste hvilested der, mange af dem tuberkuløse og på jagt efter helbredelse i et sydligere klima. Om dem er der skrevet en bog, “Vi kom fra Danmark” af Steen Neergaard, som sælges på kirkegården og via den danske venneforening for Den protestantiske kirkegård, Gli Amici del Cimitero Acattolico. Alle indtægter fra bogsalg og foredragsvirksomhed i foreningen går ubeskåret til istandsættelse og vedligeholdelse af de danske gravsteder. Du kan læse mere om venneforeningen og tankerne bag den i denne artikel i Kristeligt Dagblad.

I 2005 blev Den protestantiske kirkegård optaget på World Monuments Funds liste over de 100 mest truede kulturarvssteder i verden. Alle økonomiske bidrag er derfor velkomne for at holde liv i kulturens ånd på denne skønne plet i Rom.

Adresse: Cimitero Acattolico di Roma, Via Caio Cestio, 6, I-00153 Roma
Åbningstider: Mandag-lørdag kl. 09.00-17.00 (indgang senest kl. 16.30), søn- og helligdage kl. 09.00-13.00 (indgang senest kl. 12.30)

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: