Vil du være Spartacus for en dag?

Vær Spartacus for en dag på Cinemateket. Foto: Wikimedia Commons

Vær Spartacus for en dag på Cinemateket. Foto: Wikimedia Commons

Antik romersk filmaften med foredrag, film og middag i legionærstil

Er du Spartacus? Søndag den 17. marts kan du blive det, når Det Gamle Rom genopstår i Cinemateket for en dag.
Mød legionærer i historisk nøjagtige uniformer, se storfilmen ‘Spartacus’ med ekspertintroduktion og slut af med en romersk inspireret buffet med bl.a. langtidsgrillet pattegris og bagt torsk.

Programmet begynder kl. 14 og slutter først, når de sidste druer er fortæret på den anden side af kl. 19. Det er mange timer, men Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og Romerriget blomstrede i flere hundrede år (stærkest fra ca. år 1 til 200 e.kr.).

Kl. 14.00 byder vi velkommen og åbner med et kort, levende foredrag om Stanley Kubricks episke drama ‘Spartacus’ og de historiske begivenheder, den bygger på. Filmen var en satsning af episke proportioner. Ifølge pressematrialet blev 5.000 uniformer lånt på italienske museer og samtlige 187 Hollywood-stuntmen sat i sving med at øve gladiatorkamp! Mere troværdige kilder fortæller, at alene gladiatorarenaen optog et areal på over ti hektar, og at der i alt var omkring 10.500 statister og filmmedarbejdere i aktion. Men ‘Spartacus’ blev Universal Studios’ største succes nogensinde – en status, den bevarede de følgende ti år (‘Airport’ overtog pladsen i 1970).

Selve filmen varer lidt over tre timer, og der er derfor indlagt en pause, hvor der serveres lette forfriskninger.

ROMINSPIRERET MIDDAG
Spisningen finder sted i Restaurant SULT fra kl. ca. 17.45. Menuen omfatter bl.a. langtidsgrillet pattegris, bagt torsk med salte kapers, bagte peberfrugter og linser, oliven og hvidløg, cæsarsalat (!) og masser af grillede grønsager. Til afrunding er der druer og frugt, nødder og kage – og som modvægt til al den historiske akkuratesse også en romkugle eller to. Der er masser af italienske vine på lager – dog ikke inkluderet i prisen.

LEGIONÆRERNE KOMMER!
Vi byder under middagen på besøg fra selveste Legio VI Victrix Cohors II Cimbria. Bag det kryptiske navn gemmer sig en forening, der går op i at rekonstruere historisk udstyr fra Romerriget og leve som i og formidle viden om Romerriget, den romerske hær og den romerske forbindelse til Danmark i jernalderen. Cohors II Cimbria blev grundlagt i 2006, består af både arkæologer, historikere og glade amatører og optræder jævnligt på bl.a. museer (læs mere på www.romandanes.dk).

PRAKTISK OM BILLETTER
Billetter kan af praktiske årsager kun købes til det samlede arrangement, ikke til film eller middag særskilt. Reserverede billetter skal være afhentet senest søndag den 10. marts. Prisen er 350 kr. (300 kr. for medlemmer af Cinemateket) og inkluderer pauseforfriskninger og romerbuffet, men ikke øvrige drikkevarer.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Romselskabet S.P.Q.R. (Mogens Bang og Søren Rud) og Legio VI Victrix Cohors II Cimbria (Thomas Rafn)

Spartacus

INSTRUKTØR: Stanley Kubrick

Se den storslåede, ucensurerede version af ‘Spartacus’ om slaven, der brød ud fra en gladiatorskole, overvandt en række romerske hærenheder med styrke og snilde – og efterhånden blev en af lederne for en oprørshær på 70.000! Spartacus-opstanden rystede Romerriget i år 71 f.kr. I filmen spilles Spartacus af Kirk Douglas, der også var filmens medproducent. Over for ham står Laurence Olivier som romergeneralen Crassus, og med ikke mindst Charles Laughton og Peter Ustinov på birollelisten er man stærkt underholdt i samfulde tre timer. Personkarakteristikken er dyb og uden det hysteriske præg, mange af sen-50’ernes historiske dramaer havde. Kirk Douglas insisterede heltemodigt på, at den ellers kommuniststemplede og blacklistede Dalton Trumbo skulle lave og krediteres for manuskriptet; det betød reelt enden på den værste heksejagt i Hollywoods. Inden Stanley Kubrick indtog instruktørstolen, havde både Laurence Olivier, David Lean og Anthony Mann fået buddet. Kubrick fik på grund af sin sene ankomst – til sin udtalte fortrydelse – ikke redigeringsret over manuskriptet eller final cut, men har dog sanktioneret denne Director’s Cut-version, der havde premiere i 1991. Billetter sælges kun som del af af helaftensarrangement med middag – samlet pris 350/300 kr.

USA 1960. Blu-Ray farve. 196 min. + 30 min. Foredrag. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. med Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov.

DEREFTER MIDDAG …

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: