Italiensk tema i Cinemateket

Italiensk tema i Cinemateket søndag den 15. februar 2015 kl 14.00

Romselskabets medlemmer inviteres i Cinemateket i Gothersgade til foredrag af Christine Marstrand med efterfølgende film afrundet med en middag på restaurant Sult.

Biletter kan købes i Cinemateket eller via deres hjemmeside. SPQR medlemmer får samme pris som Cinematekets medlemmer

Kunsthistorikeren Christine Marstrand undersøger forbindelseslinjerne mellem renæssancemaleren Caravaggio og den italienske filminstruktør, digter og samfundsdebattør Pier Paolo Pasolini.

Christine Marstrand har i mange år beskæftiget sig med barok- og renæssancemaleren Caravaggio (1571-1610). Nu har hun som den første undersøgt forbindelseslinjerne mellem Caravaggio og den italienske filminstruktør, digter og samfundsdebattør Pier Paolo Pasolini (1922-75). Pasolini studerede kunsthistorie i sin ungdom, og i sine skrifter nævner han hyppigt de gamle inspirationskilder, der ekkoer i hans film og digtning. Pasolini kalder det stilistisk ’besmitning’ eller contaminazione – men nævner kun Caravaggio et enkelt sted.

Ved arrangementet tager Christine Marstrand det skridt, Pasolini ikke selv tog – og stiller stillfotos fra hans film over for Caravaggio-malerier. Lighederne er slående både på motivisk og tematisk niveau. Både Caravaggio og Pasolini udtrykker i deres værker deres egne livs dramaer. Ingen af dem havde let ved at bøje sig for autoriteternes vilje eller acceptere religiøst eller seksuelt hykleri.

Lidelsen og smerten er manifest til stede hos begge disse maledetti, disse ’forbandede’.

Efter foredraget vises filmen ‘Mamma Roma’ med Anna Magnani. Magnani spiller “en kvinde af folket”, som gerne vil skabe et nyt liv for sig selv og ikke mindst sin søn. Historien foregår blandt italienske “cafoni” (en slags italienske “hillbillies”), og ‘Mamma Roma’ er for Pasolini mere kompakt og præcis end hans øvrige film. Han betegnede filmen som “råbet fra arbejderklassen, og en desperat og stærk påkaldelse af samvittigheden. Mamma Roma stiller spørgsmålet: Hvem har ansvaret?”

Medvirkende: Anna Magnani, Ettore Garofolo, Franco Citti, Silvana Corsini

Efter foredrag og film byder Det Italienske Kulturinstitut på et glas italiensk rødvin i Asta Bar, hvor der valgfri mulighed for at diskutere både teori og værk med foredragsholderen og publikum.

Afslutningsvis har Restaurant SULT skræddersyet en italiensk to-retters menu til de sultne: Minestra di verdura (suppe af rodfrugter og bønner med safran) samt pasta fresca con prosciutto (frisk pasta med permesancreme og 24 måneder lagret parmaskinke). Samlet pris for menuen er 195 kr. Bestil bord på www.sult.dk.

Arrangementet er lavet i samarbejde med Romselskabet SPQR.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: