Rom, en anderledes hovedstad. Mellem politik og religion

Foredrag ved Gert Sørensen, seniorforsker, dr.phil., Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet
Rom blev hovedstad på et sent tidspunkt. Til forskel fra Paris og London og også København i deres respektive lande spillede Rom ikke en afgørende rolle for Italiens Samling. Det var den sidste brik, der kom på plads, da Italien blev en nationalstat i midten af det 19. århundrede. Kongeriget Italien blev proklameret i 1861, mens Rom først blev erobret for den italienske sag i 1870. Som hovedsæde for den katolske kirke var byen allerede optaget af andre opgaver, der lå meget langt fra det nationale projekt, og Rom blev derfor snart splittet i sin identitet. Foredraget vil spore denne konflikt mellem det verdslige og det religiøse tilbage i tiden og se lidt på de konsekvenser, den har fået for udviklingen af den politiske kultur i Italien. La Democrazia Cristiana havde en naturlig relation til Romerkirken som apparat og ideologi. Det aktuelle Fratelli d’Italia har ligeledes historiske rødder til Rom som en sen udløber af fascismen. Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Lega er opstået i Norditalien og er på mange måder i opposition til Rom. Gert Sørensen har igennem årene undervist og forsket i italiensk historie og kultur fra Renæssancen til i dag og udgivet en lang række bøger og artikler om disse emner på dansk og italiensk og andre sprog, bl.a. om Gramsci, Machiavelli og Berlusconi. Gert Sørensen arbejder for tiden på en italiensk kulturhistorie.”
Tid: 9. november. kl. 17.30 Sted: Salon K. Huset Rådhusstræde 13, København K. Pris for bogpræsentation, 2 glas vin og en let anretning: 290 kr for medlemmer og 370 kr for ikke-medlemmer.
Tilmelding sker udelukkende ved køb af billet på billetportalen Safeticket https://romselskabet-spqr.safeticket.dk/politik
Er du vegetar, send da gerne en besked herom på romselskabet-spqr@gmail.com
%d bloggers like this: