Romrejse forår 2022

Bag Roms facader, nye som gamle
Rejse til Rom, forår 2022


Rejser til Rom har selvsagt været en meget naturlig aktivitet i Romselskabet S.P.Q.R., men
de seneste godt halvandet år har vi som alle andre været udfordret på denne front. To aflyste rejser blev det til, og selvom coronaen ikke er afskaffet, tør vi nu tro på vaccinens effekt og i begyndelsen af marts 2022 kan vi således igen tilbyde en uges rejse til Den evige Stad. På denne rejse vil vi bestræbe os på at komme indenfor bag nogle af Roms mange facader, nye som gamle, og opleve unikke, særlige seværdigheder og derved give rejsedeltagerne mulighed for andre synsvinkler og oplevelser i Rom end vanligt.

Casino Massimo Lancellotti
Bygningen, som er en del af et kloster, blev opført i slutningen af 1600-tallet og er et typisk eksempel på sen manierisme. Bygningens facader er udvendigt dekoreret med antikke kunstværker. Den indvendige freskoudsmykning repræsenterer til gengæld det vigtigste eksempel på Nazarenernes kunstneriske aktivitet i Rom i 1800-tallet. Nazarenerne var tyske malere, der søgte inspiration hos den tidlige renæssances italienske malere.

Biblioteker
I Rom er en del ældre biblioteker, som rummer unikke og store bogsamlinger. Vi vil besøge nogle af disse biblioteker.

Forum Romanum
På Forum Romanum er flere ruiner nyligt konserveret og restaureret, nemlig kirken Santa Maria Antiqua, Nero’s første palads Domus Transitoria og den underjordiske gang Cryptoporticus.

Antica Farmacia
Apoteket Santa Maria della Scala, oprindeligt kaldet “spezieria”, har navn fra den nærliggende kirke og kloster Santa Maria della Scala. Apoteket blev oprindeligt oprettet til intern og eksklusiv brug af selve klosteret. Man dyrkede krydderier og producerede selv medicinen.

I slutningen af 1600-tallet blev apoteket også åbent for offentligheden og blev så berømmet, at både fyrster, læger og endda paver henviste til det; endda i så stort et omfang at det blev kaldt “pavens apotek”. Væggene er dækket med skabe med glasruder og indeholder fortsat de gamle medikamenter. I de næste rum er herbariet og laboratorierne, som stadig huser de originale maskiner til fremstilling af pillerne. Apoteket fungerede indtil 1978, og det er stadig muligt at købe enkelte produkter lavet med gamle opskrifter.

Pozzo’s korridor
Jesuitterordenen blev grundlagt af Sant’Ignazio, og i nabohuset til il Gesù befinder sig de værelser hvor han levede og heriblandt en korridor udsmykket af den barokke maler Andrea Pozzo. Lofter og vægge er malet i trompe l’oeil-teknik, hvilket giver en optisk effekt, hvor korridoren synes meget længere, end den i virkeligheden er.

Auditorium di Mecenate

De antikke ruiner blev fundet i 1874 og stammer fra begyndelsen af det første århundrede e.Kr., og ejeren af gården var Gaius Maecenas eller Mecenate, en af kejser Octavians rådgivere. Ruinerne består af en vestibule, en rektangulær hall og en hall med en apsis. Sidstnævnte rum ligner et auditorium, deraf navnet på lokaliteten, men i stedet er det sandsynligvis et sommertriklinium, en sommerspisesal, der kunne bruges til fester, og hvor der var vand, der løb ned over trinene. Væggene er dekoreret med motiver af forgrenede lysestager og påfugle på en rød baggrund; nicher på hallen og apsis er dekoreret med scener af haver med planter, blomster og fugle, der giver en illusion af åbne vinduer ud til grønne områder. En sort frise med malerier af dionysiske motiver løber over nicher i det rektangulære rum. Bygningen har haft et hvælvet tag.

Malterserordenen
På Avertinerhøjen ligger Magistral villa, hvor Malteserordenen har til huse og ligeledes ligger her kirken Santa Maria del Priorato, som er tegnet af Giovanni Battista Piranesi. Vi satser på at blive rundvist i såvel villa som den nyrestaurerede kirke samt at se haven.

Trajans havn
I 42 e.Kr. startede Claudius opførelsen af en stor havn omkring 3 km nord for mundingen af Tiberen for at løse problemerne i forbindelse med tilsanding af Ostias flodbredder. Havnen fik to buede moler, dokker samt et fyrtårn. Den nye havn stod færdig i 64 e.Kr. og supplerede flodhavnen i Ostia og den maritime havn Pozzuoli, der begge havde haft afgørende betydning for kornforsyningen til Rom siden det 2. århundrede f.Kr. Men snart efter blev tilsanding igen en udfordring, hvorfor Trajan i 100-112 e.Kr. byggede et nyt indre hexagonalt bassin på 33 ha. I området er også mængder af magasiner, hvor korn og andre importvarer er blevet opbevaret.

Augustus maosolæum
Augustus mausolæum er den største cirkulære grav i verdenen, og dens diameter er 87 meter og beregnet for kejser Augustus og hans familie. Monumentet har sidenhen været anvendt til andre formål og de seneste årtier har det været afspærret. I gennem de senere år er mausolæet blevet restaureret og er nyligt genåbnet.


PRAKTISK INFORMATION
Pris: 12.200,-kr pr. person i delt dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse: 1.220,- kr.
Tilmelding og yderligere oplysninger: Romselskabet S.P.Q.R. susanne.trudsoe@live.dk eller tlf. 31 40 58 77. Tilmelding sker først til Susanne Trudsø, og derefter betales depositum som bekræftelse på tilmeldingen.

Depositum beløber sig til 4.000,- kr. Depositum kan ikke refunderes, og betalingsfristen er 26. november 2021. Depositum indsættes på SPQR rejsekonto i Jyske Bank 7854 kontonr. 14 51 239. Husk at anføre navn/navne. Betalingsfristen for restbeløbet 30. december 2021. Prisen inkluderer fly, transfer, hotel med morgenmad (8 overnatninger), hotelskat, 5 måltider, entréer og lokal transport med bus og taxi.
Afbestillingsforsikring samt syge- og rejseforsikring er ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge er heller ikke inkluderet i prisen.

Turen arrangeres i samarbejde med Profil Rejser, som er medlem af Rejsegarantifonden med nr. 2356. Der gøres opmærksom på, at programmet er foreløbigt, hvorfor ændringer kan forekomme.

Rejseledere er de to bestyrelsesmedlemmer i Romselskabet: Ole Andersen og Susanne Trudsø, som kan kontaktes på ole.andersen@dadlnet.dk og susanne.trudsoe@live.dk.


REJSE
Afrejse Kastrup den 5. marts 2022 kl. 15.30
Ankomst Rom kl. 18.05
SAS SK681
Hjemrejse fra Rom den 13. marts 2022 kl. 11.25
Ankomst København kl. 14.00
SAS SK682
Inkl. 23 kg bagage – samt 8 kg håndbagage


HOTEL
Hotel Genio****
Via G. Zanardelli, 28
00186 Roma
https://www.hotelgenioroma.it/en/
Hotel Genio er beliggende i Roms hjerte få minutters gang fra Piazza Navona. Alle værelser er indrettet med moderne faciliteter. Endvidere findes der morgenmadsrestaurant, bar samt gratis Wi-Fi.


CORONA
Situationen udvikler sig løbende, så hvad der er rigtigt i dag, er måske ikke rigtig i marts 2022.

Romselskabet kan ikke forudse, hvordan situationen kan ændre sig. Men lige nu har Italien et af de laveste smittetryk i Europa, men vær forberedt på, at der som minimum vil være et krav om coronapas/green card.

Profilrejser vil være den tekniske rejsearrangør (fly, hotel og transfer) og på deres hjemmeside kan der læses om karantæneregler og annulleringsvilkår

%d bloggers like this: