Temadag: Eventyrlystne, normbrydende, rebelske kvinder – danske af fødsel, bosatte i Rom.

Temadag:

Eventyrlystne, normbrydende, rebelske kvinder –

danske af fødsel, bosatte i Rom.

En salonværtinde, en billedhugger, en journalist, en hotelværtinde, en malerinde, en sygeplejerske og en sopran
Tid: 28. januar 2023 kl 10.00 -16.30 Sted: Hovedbiblioteket i Gentofte, Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup
Temadagen belyser og hylder danske, usædvanlige kvinder med den fællesnævner, at de alle drog til Rom, enten for en årrække eller for resten af livet. Stærke og interessante kvinder, med støjende eller stille ageren brød de med normerne, overskred det almindelige vedtagne for, hvad kvinder kunne og måtte for deres tid.
I dagens løb præsenteres en perlerække af danske kvinder, der indenfor hver deres felt gjorde en forskel, fordi de ville til Rom og turde være foregangskvinder. I Rom samlede værtinden Friderike Brun de danske guldalderkunstnere til sine saloner, og Adelgunde Vogt, som var personlig elev hos Bertel Thorvaldsen, forfulgte sit talent som billedhugger.
Journalisten Ellen Hørup, der boede i samme gade som Mussolini, berettede igennem et årti som fast kronikør i Politiken om storpolitik og fascismens greb i Rom/Italien. Marie Dinesen drev hotel på flere adresser i Rom, men måtte under to verdenskrige se disse beslaglagt, og alligevel evnede hun at få et nyt Albergo Dinesen til at blomstre op.
Malerinden Elisa Maria Boglino drog til Sicilien og sidenhen til Rom, hvor hun blev hun en del af futurismens og avantgardens kunstneriske kreds. Søster Benedicte var sygeplejerske og drog til Rom som generalpriorinde. Fra kontoret i Vatikanet moderniserede og reformerede hun søstrenes arbejde i den katolske verden.
Efter præsentationen af de historiske kvinders indsats rundes temadagen af med sopranen Susanne Bungaards egen beretning om hendes uddannelse og mangeårige karriere i Rom. Dagens ordstyrer er cand.mag. Maja Lykketoft. I dagens løb serveres der kaffe/te med croissant, til frokost tærter med tilhørende salat samt ét glas vin og en kildevand og kaffe/te med kage/frugt.
Tid: 28. januar 2023 kl 10.00 -16.30
Sted: Hovedbiblioteket i Gentofte, Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup Tilmelding til temadagen sker udelukkende ved køb af billet via denne adresse: https://romselskabet-spqr.safeticket.dk/kvinderirom
Pris for deltagelse i temadagen er 370,- kr. og er inklusiv bespisning.

Program

Ordstyrer: cand.mag. Maja Lykketoft
Velkomst med kaffe/te og croissant
Friderike Brun, 1765-1835 Boede i Rom i flere år, hvor hun afholdt saloner og hvor datteren Ida optrådte. Da hun blev kaldt hjem af ægtemanden, blev salonerne derefter afholdt hjemme på Sophienholm. Foredrag ved cand. mag. Maja Lykketoft (har afholdt event på Sophienholm om Friderike Brun)
Adelgunde Vogt, 1811-1892 Var elev af Thorvaldsen til trods for at kvinder på den tid ikke kunne optages på Kunstakademiet og var Nordens første kvindelige professionelle billedhugger. Rejste til Rom med økonomisk støtte fra Chr. VIII og slog sig et år senere ned i Napoli. Flyttede efter tre år i Napoli retur til Danmark. Foredrag ved: Karen Benedicte Busk-Jepsen (skriver på lille bog om Adelgunde Vogt) 
Ellen Hørup, 1871-1953 Som datter af Viggo Hørup kunne Ellen Hørup få spalteplads i Politiken, hun skrev et utal af kronikker om facismen, Mussolini, Ghandi, børnehjem og storpolitik. Boede i Rom i ti år. Foredrag ved Lone Rünitz (har skrevet en biografi om Ellen Hørup) Frokost med tærter og tilhørende  salat samt ét glas vin og én kildevand
Karen Marie Dinesen, 1873-1973 Hotelværtinde i Rom, hvor hun har kæmpet sig igennem kriser under verdenskrigene og er kommet ovenpå igen. Har skrevet fire bøger som sit liv. Præsentation ved Katharina Fonnesbech
Elisa Boglio, 1905-2002 Efter uddannelse på Kunstakademiet flyttede hun til Sicilien i 1927, hvor hun giftede sig. I 1948 flyttede familien til Rom, og her genoptog hun maleriet og havde udstillinger i både Rom, øvrige lokaliteter i Italien og Danmark. SMK har nyligt fået 10 værker af kunstnerens familie. Foredrag ved Rune Finseth (har speciale i moderne kunst)
Eftermiddagskaffe/te med kage/frugt
Søster Bendicte (Kirsten Marie Utke Ramsing), 1912-1988 Oprindeligt uddannet som sygeplejerske og blev Sankt Joseph søster. Blev med tiden forstanderinde på søstrenes sygeplejeskole og sidenhen generalpriorinde med sæde i Rom, hvorfor hun moderniserede og reformerede søstrenes arbejde i den katolske verden. Foredrag ved Susanne Malchau Dietz.
Susanne Bungaard: At være i Rom. Udfordringer og erindringer Foredrag ved operasanger og konservertorieprofessor Susanne Bungaard
%d bloggers like this: