Forårsrejse 2019

Rom i antikken

Rejsen er udsolgt. Du kan komme på venteliste ved at skrive til susanne.trudsoe@live.dk.


Hvor man går og står i Rom, er der aftryk fra Roms første storhedstid. I antikken boede og levede der over en million mennesker i denne by. Et magtcentrum, der beherskede et imperium fra Sahra i syd til England i nord, fra Spanien i vest og til Syrien i øst.


Vi har til rejsen udvalgt en række antikke seværdigheder, både over og under jorden. Vi skal besøge både herskernes overdådige boliger, og den jævne befolknings ydmyge boliger. Vi skal besøge Nero’s gyldne hus, Augustus’ og Livia’s huse samt insulaen dell’Ara Coeli. Ligeledes skal vi besøge de dødes sidste bolig i Via Triumphalis-nekropolen under Vatikanet. Desuden vil vi besøge mitra-helligdommen under Circus Maximus, amfiteateret ved Santa Croce in Gerusalemme og tage en tur til Ostria.

Vi besøger flere antikke seværdigheder, hvor kun grupper med særlig tilladelse kan komme ind.

Tid: 10. marts til 17. marts 2019
Hotel: Eliseo, Via di Porta Pinciana 30

 

PRAKTISK INFORMATION
Pris: 10.900,-kr pr. person i delt dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse: 1.450,-kr.
Der skal betales et depositum på 4.000 kr. Betalingsfristen for depositum er endnu ikke fastlagt, men bliver sikkert før 1. december 2018. Depositum indsættes på SPQR rejsekonto i Jyske Bank 7854 kontonr. 000 14 51 239. Husk at anføre navn/navne. Betalingsfristen for restbeløbet er heller ikke fastsat, men bliver sandsynligvis i medio januar 2019 på samme konto.
Prinsen inkluderer fly, transfer, hotel med morgenmad (7 overnatninger), hotelskat, 6 måltider, entréer og lokal transport med bus og taxi.
Syge- og rejseforsikring og drikkepenge er ikke inkluderet i prisen.
Turen arrangeres i samarbejde med FDM TRAVEL, der er med i Pakkerejse Garantiordningen. Der gøres opmærksom på, at programmet er foreløbigt, hvorfor ændringer kan forekomme.
Tilmelding og yderligere oplysninger: Romselskabet S.P.Q.R. mogensbang@vesterdalen.dk eller tlf. 22 30 64 60
Rejseledere er de to bestyrelsesmedlemmer i Romselskabet: Paul Anker Lund og Susanne Trudsø, som kan kontaktes på paulankerlund@gmail.com og susanne.trudsoe@live.dk.

 

DAG 1
Søndag den 10. marts

Mødetid i Kastrup kl. 10.00 ved DSB billetsalget.
Billetter bliver forinden sendt til rejsedeltagerne.
Afgang kl. 11.30 fra Kastrup lufthavn
Ankomst kl. 14.00 Roms lufthavn Fiumicino
Transfer til hotel Eliseo
Via di Porta Pincina 30

Eftermiddag
Slentretur gennem det centrale Rom, hvor vi får en aperitivo på vinbaren Il Gocetto. Via dei Banchi Vecchi, 14.

Aften
Middag på Fiaschetteria Beltramme
Via della Croce, 39

M
M

DAG 2
Mandag den 11. marts

Formiddag
Besøg på Palatinerhøjen og Forum Romanum.
Vi benytter en Superticket der giver adgang til i alt 7 attraktioner:

M
– Criptoportico neroniano
– Museo Palatino
– Aula Isiaca
– Loggia Mattei
– Casa di Augusto
– Casa di Livia
– Tempio di Romolo
– Santa Maria Antiqua

Augustus’ hus
Dette anlæg ligger lige syd for og i forbindelse med Livias Hus og er blevet identificeret som kejser Augustus store husanlæg men, som også skriftlige kilder nævner, med yderst små og særdeles beskedne rum. 2 mindre værelser i den vestlige del af anlægget rummer dog fine vægmalerier. Det ene, kendt som ”Ambiente delle maschere”, maskernes rum, har en fin teaterscene med sætstykker og fine masker.

I forbindelse med dette anlæg er nu afdækket det berømte Apollon-tempel, som Augustus indviede i år 36 f. Kr.. Templet har haft et grundplan på 44 x 25 m, men kun fundamentrester af denne grundplan er fundet samt ganske få rester af en statue af Apollon.

Livas Hus
Denne fine lille bygning, der ligger i direkte forbindelse med Augustus Hus, stammer fra det 1. årh. f. Kr. og ligger under områdets nuværende niveau. En original trappe fører ned til anlægget der består af 3 adskilte rum omkring et gårdanlæg. I de enkelte rum ses meget fine vægmalerier, de fleste med gudemotiver eller frugt- og blomstermotiver, omgivet af fabeldyr og malet i pompeiansk stil i varme smukke farver. Huset navn stammer fra fundet af et blyvandrør med Augustus’ kone Livias (Julia Augusta) navn på.

Santa Maria Antiqua
Santa Maria Antiqua er en romersk-katolsk kirke, bygget i det 5. århundrede på Forum Romanum og i lang tid den monumentale adgang til kejserpaladserne på Palatin. Santa Maria Antiqua er beliggende ved foden af Palatinerhøjen og er det ældste kristne monument på Forum Romanum. Kirken indeholder den tidligste romerske skildring af Santa Maria som Jomfru Maria som en dronning, fra det 6. århundrede.

M
Frokost
Enoteca Corsi
Via Gesú 87

M

Eftermiddag
Trajans Forum
Trajans Forum er det største og yngste af de fem antikke kejserfora i Rom; det ligger nord for Forum Romanum og ved siden af Augustus’ Forum. Det har dækket et betydeligt større område, end man kan se i dag, idet det har strakt sig nordpå til Via del Corso og endvidere har det dækket en væsentlig del af det område, hvor Piazza Venezia og Vittorio Emanuelle 2.-monumentet (Vittoriano) og en del af Via dei Fori Imperiali i dag ligger.

Trajans Forum har primært omfattet Trajans Markeder, en halvcirkelformet exedra, der var et stort indkøbscenter, samt Basilica Ulpia og Trajansøjlen. Det blev anlagt 109-113 og finansieret af det righoldige krigsbytte, som kejser Trajan havde taget fra dakerne, et folk i det nuværende Rumænien.

 

 

DAG 3
Tirsdag den 12. marts

Heldagstur til Ostia
Fra morgenstunden tager vi toget ud til Roms antikke havneby, som ligger 25 km sydvest for Rom. Her har man igennem de seneste 150 år systematisk udgravet store dele af den oprindelige havneby, som lå ved den daværende udmunding af Tiberen i Middelhavet. Byen var oprindeligt tiltænkt som et forsvarsværn, men i takt med at Rom voksede i størrelse og befolkningstal, opstod der også et behov for en handelshavn, hvilket betød at Ostia blev

Formiddag
Vatikanets botaniske Have

Over halvdelen af Vatikanstates areal er grønne områder, frugtplantager og vinmarker, der har været dyrket siden middelalderen, appelsin- og citrontræer og parkanlæg med blomster, grønne plæner med skyggegrupper dannet af pinjetræer og cypresser.

Det er en rejse gennem 2000 års historie, hvor man på nærmeste hold kan opleve de engelske, franske og italienske haver. Pave Julius II fik nyanlagt haverne i 1509, og deres barok- og renæssanceanlæg er bibeholdt med springvand, skulpturer og monumenter. Turens højdepunkter er Rosenhaven og den nøjagtig kopi af Lourdes Grotto.

Og mellem blomstrende renæssanceanlæg gemmer sig helt nye anlæg: Vatikanstatens heliport, hvorfra paven begynder sine rejser – hurtigt og sikkert – og radiotårnet sat op i 1931 af radioens opfinder, Guglielmo Marconi, hvorfra Radio Vaticana sender programmer på 47 forskellige sprog.

udbygget med nybyggeri i form af kornlagre, butikker og beboelseshuse, til alle de, som arbejdede med at sikre forsyningerne til Rom.

 

 

DAG 4
Onsdag den 13. marts

Formiddag
Besøg på Cæsars Forum (dansk udgravning)

Carlsbergfondet har giver godt 11 millioner kroner til et unikt 3-årigt arkæologisk udgravningsprojekt på Cæsars Forum i Rom, hvilket udføres i et samarbejde mellem Det Danske Institut i Rom og Roms kommunes antikvæsen Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali. Projektet ledes af arkæolog, ph.d. Jan Kindberg Jacobsen, og det er vores håb, at post.doc. Sine Saxkjær vil vise os rundt i udgravningen. Udgravningen foregår i den nordøstlige del af Cæsars Forum, der er en afgørende kilde til viden om det senere romerske imperium. Blandt andet vil udgravningen inkludere de arkitektoniske forløb, der udgør sammenløbet mellem Trajans, Augustus’ og Nervas fora. Disse er afgørende kilder til forståelsen af de romerske kejserfora, der ligger uafdækket under Mussolinis Via Fori dei Imperiali, som gennemskærer kejserforaene. Ved brug af de nyeste teknikker inden for arkæologiske såvel som naturvidenskabelige metoder vil den nye udgravning på Cæsars Forum kunne øge forståelsen af områdets øvrige og tidligere udgravede komplekser.

Denne mitreo blev opdaget i 1930’erne, da man indrettede et lager for operakulisser. Bygninger er sandsynligvis opført i det andet århundrede e.Kr. og sidenhen blev den store bygning ændret flere gange. I det tredje århundrede e.Kr. blev dens stueetage til helligdom; et mitreo. Mitreoen blev beklædt med marmor, og er fortsat velbevaret. Værelserne, der oprindeligt var dækket af hvælvinger, havde en øst-vest orientering. Det første rum er blevet fortolket som en slags sakristi, mens det andet rum må være et mitreo, da der er et muret podium. I det sidste og vigtigste rum er i en af ​​buerne på bagvæggen en halvcirkelformet aedicula, som ville have indeholdt en lille statue af Mitra og højt til højre for buen ses et relief, der viser den vigtigste gerning for Mitra; Tyrens drab (tauroctonia).


Eftermiddag
Mitreo del Circo Massimo
Rundvisning med dansk guide

Denne mitreo blev opdaget i 1930’erne, da man indrettede et lager for operakulisser. Bygninger er sandsynligvis opført i det andet århundrede e.Kr. og sidenhen blev den store bygning ændret flere gange. I det tredje århundrede e.Kr. blev dens stueetage til helligdom; et mitreo. Mitreoen blev beklædt med marmor, og er fortsat velbevaret. Værelserne, der oprindeligt var dækket af hvælvinger, havde en øst-vest orientering. Det første rum er blevet fortolket som en slags sakristi, mens det andet rum må være et mitreo, da der er et muret podium. I det sidste og vigtigste rum er i en af buerne på bagvæggen en halvcirkelformet aedicula, som ville have indeholdt en lille statue af Mitra og højt til højre for buen ses et relief, der viser den vigtigste gerning for Mitra; Tyrens drab (tauroctonia).or


Eftermiddag
Besøg i Insula dell’ Ara Coeli
For foden af Capitol-højen ligger et mindre ruinområde; Ara Coeli Insula, som er et sjældent eksempel på et lejet hus fra den kejsertiden. Betegnelsen insula angavn oprindeligt et enkelt hus omgivet af et åbent rum. I slutningen af Republikken henviste ordet til et lejet hus, mens en domus blev brugt til boligejendom med et atrium og et peristyl.

Insulaen blev opdaget og udgravet i 1926 og er beliggende ca. 9 meter under det nuværende gadeplan. Ruinerne rummer bl.a. fire komplette gulve og rester af to andre. Det anslås, at insulaen i antikken var bolig for ca. 380 personer.




DAG 5
Tors
dag den 14. marts

Heldagstur til Ostia
Fra morgenstunden tager vi toget ud til Roms antikke havneby, som ligger 25 km sydvest for Rom. Her har man igennem de seneste 150 år systematisk udgravet store dele af den oprindelige havneby, som lå ved den daværende udmunding af Tiberen i Middelhavet. Byen var oprindeligt tiltænkt som et forsvarsværn, men i takt med at Rom voksede i størrelse og befolkningstal, opstod der også et behov for en handelshavn, hvilket betød at Ostia blev udbygget med nybyggeri i form af kornlagre, butikker og beboelseshuse, til alle de, som arbejdede med at sikre forsyningerne til Rom.

Formiddag
Vatikanets botaniske Have

Over halvdelen af Vatikanstates areal er grønne områder, frugtplantager og vinmarker, der har været dyrket siden middelalderen, appelsin- og citrontræer og parkanlæg med blomster, grønne plæner med skyggegrupper dannet af pinjetræer og cypresser.

Det er en rejse gennem 2000 års historie, hvor man på nærmeste hold kan opleve de engelske, franske og italienske haver. Pave Julius II fik nyanlagt haverne i 1509, og deres barok- og renæssanceanlæg er bibeholdt med springvand, skulpturer og monumenter. Turens højdepunkter er Rosenhaven og den nøjagtig kopi af Lourdes Grotto.


Og mellem blomstrende renæssanceanlæg gemmer sig helt nye anlæg: Vatikanstatens heliport, hvorfra paven begynder sine rejser – hurtigt og sikkert – og radiotårnet sat op i 1931 af radioens opfinder, Guglielmo Marconi, hvorfra Radio Vaticana sender programmer på 47 forskellige sprog.


Vatikanet nekropolis
Nekropolis, Vatikanet På et spændende besøg bag Vatikanets mure og under et garageanlæg åbenbares en nekropol; en gravplads fra 50 f.Kr. 350 e.Kr.


I Vatikanet havde man behov for at bygge en garage, men da spaden blev stukket i jorden, stødte man på en gammel romersk gravplads; en såkaldt nekropol, placeret langs den antikke vej; Via Triumphalis, der ledte mod nord og forbandt Rom med den etruskiske by Veio. Området blev udgravet i årene 1956 -58 og blev bevaret in situ i kælderen under den nybyggede garage.

I 2003 skulle en nabobygning i form af endnu et garageanlæg; St. Rosa etableres, og man stødte da på fortsættelsen af nekropolen. I årene 2009-11 blev området udgravet, og de to områder er nu forbundne og bevaret in situ og som et samlet arkæologisk og yderst velbevaret areal.

Ordet nekropolis stammer fra det græske nekròs (død) og pòlis (by), og betegner et sted for de døde. Idet romerske lov forbød kremation og begravelse af de afdøde inde i byen af sikkerhedsmæssige og hygiejniske grunde, blev kirkegårde placeret langs vejene uden for bymuren. Landskabet langs Via Triumphalis har været en skråning, og denne naturlige terrænforskel afspejles fortsat i udgravningen. På skråningen har der været en række terrasser arrangeret langs stier og i kvadrater, og da gravlæggelserne foregik igennem omtrent 350 år fra cirka år 50 f.Kr. til 300 e.Kr., er variationen af gravsteder og gravminder også stor. I udgravningen ses der således både kollektive og individuelle gravsteder. Disse er cirka 40 store gravminder, der er udformet som små bygninger med vægnicher og mosaikgulve. Dertil kommer cirka 200 nedsatte urner samt mange steler med tekster, hvilket tilsammen vidner om variationen i det antikke romerske samfund; fra rige familier, til middelklassen og til underklassen; heriblandt en af Nero’s slaver.

Henover de udgravede områder er etableret gangbroer, og fra disse kan man bese den store variation af gravminder, mens den engelsktalende guide beretter.

Eftermiddag
Stadio dei Marmi

Slentretur til antikken genfortolket: Stadio dei Marmi, Mussolinis obelisk, mosaikkerne m.m.
Stadio dei Marmi et stadion, der er bygget i marmor. Deudover er det også udsmykket med statuer hugget i hvid marmor. Byggeriet, der blev afsluttet i 1928, har Enrico Del Debbio som arkitekt.
I stil er de i alt 59 marmorstatuer ganske klassiske, og de portrættere atleter af alverdens slags; både fra de klassiske sportsgrene, men også de mere moderne former for sportsudøvelse. Spændende er det at besøge stedet, idet det er ganske helstøbt, giver indtryk af antikkens tilsvarende anlæg og er i aktivt brug til drenges fodboldspil og med de glade, heppende forældre på sidelinjen. Og ja, mange af statuerne trænger til en kærlig konservatorhånd.

M
DAG 6
Fre
dag den 14. marts

Kirketur (detaljer kommer senere)

Eftermiddag til fri afbenyttelse

 

DAG 7
Lørdag den 16. marts

Formiddag
Basilica di Santa Croce in Gerusalemme

Det Hellige Korsets Basilika i Jerusalem eller Basilica di Santa Croce in Gerusalemme er en mindre basilika og er én af Roms syv pilgrimskirker. Ifølge traditionen blev basilikaen indviet omkring 325 for at huse relikvierne fra Jesu’ lidelseshistorie, der blev bragt til Rom fra Det Hellige Land af kejserinde St. Helena, mor til kejser Konstantin.

Det arkæologiske område ved Santa Croce in Gerusaleme ligger lige indenfor den Aurelianske bymur. Der er rester af en kejserlig bolig, forskellige monumenter og ruiner af Castrense amfiteater, der sandsynligvis blev bygget under kejser Heliogabalus (218-222 e.Kr.). Teateret er det eneste andet eksempel udover Colosseum. Det havde en kapacitet på op til 3.500 tilskuere.

 

12.00

Frokost i NAUMACHIA Via Celimontana 7

 

14.00/14.30
Rundvisning i Domus Aurea
Rundvisning på engelsk

M


Aften
Afslutningsmiddag med Romselskabets bestyrelse
Osteria Der Belli
Piazza di Sant’Apollonia, 11

 

DAG 8
Søndag den 17. marts

Formiddag
Tempio Rotunda

Tempio Rotunda ligger sammen med Portunus-templet i det arkæologiske forum, der var det antikke romerske kødmarked Rom ved Piazza Bocca della Verita. Tidligere blev templet opfattet som Vesta-tempelet, hvilket rettelig ligger på Forum Romanum og er i dag rekonstrukeret (Vestalindetemplet).

I Tempio Rotunda fandt man en dedikatorisk indskrift, der blev lavet af en olivenhandler ved navn Marcus Octavius Erennius, hvorefter templet korrekt blev tilskrevet Hercules. Selve templet er det ældste eksisterende eksempel på en marmorbygning i Rom og den er opført af græsk marmor under kejser Tiberius. I det tolvte århundrede blev templet ændret til en kirke dedikeret til St. Stephen og derefter i det sekstende århundrede til Solens Maria. Inde i bygningen er afdækket fresker fra 1400-tallet.

 

 


Hjemrejse

14.45 Hjemrejse med SAS fra Fiumicino Lufthavn

17.20 Ankomst Kastrup Lufthavn