Jubilæumsrejse 2019

Nye oplevelser i Rom

Rejsen er udsolgt (venteliste)
Det er snart ti år siden, at Romselskabet S.P.Q.R. blev stiftet, og rejser til Rom er meget naturligt blandt selskabets aktiviteter.
Til efteråret kan vi således tilbyde en jubilæumsrejse. På tidligere rejser har vi bestræbt os på – hvilket også er lykkedes – at komme ind og opleve seværdigheder, som er svære at få adgang til, hvis man er i Rom på egen hånd.
Også på jubilæumsrejsen vil vi derfor bestræbe os på at finde vej til unikke, særlige seværdigheder og derved give rejsedeltagerne mulighed for andre synsvinkler og oplevelser i Rom end vanligt.
Programmet er ikke faldet endeligt på plads – vi har forespørgsler ude mange steder og venter på svar – men omvendt må vi også sikre os plads på fly og hotel. Dog tror vi på, at programmet vil blive godt, og at vi vil få adgang til de fleste og forhåbentlig alle de påtænkte seværdigheder, der i tid spænder bredt; nemlig fra antikken, til gotikken og op til barokken.
Programmet, som vi pt arbejder med, rummer følgende oplevelser/seværdigheder:

 

 

Ara Pacis
Nabo til mausolæet er Ara Pacis. Alteret hylder den fred, som Augustus skabte efter sejrrige felttog i Gallien og Spanien, og det blev opført i år 13-10 f.Kr. i hvidt marmor fra Carrara. Men marmoren blev også bemalet, hvilket kan opleves enkelte aftener via virtuelle briller.

 

Augustus’ Mausolæum
Da Augustus i år 28 f.Kr. blev Romerrigets enehersker, lod han et mausolæum opføre for sig selv og sine efterkommere. Den cirkelrunde bygning var 87 meter i diameter. Indvendigt er der fire koncentriske gange, hvor urnerne med asken fra den kejserlige familie blev anbragt. Sidenhen blev anvendelsen af mausolæet så ganske anderledes: fæstning, vingård, have, auditorium og teater. Sidenhen blev dele af det særprægende bygningsværk nedrevet, og ukrudt samt affald bredte sig. Men nu er monumentet under restaurering, og efter planen bliver denne restaurering afsluttet her i foråret. Vi håber planen holder og har Augustus mausolæum med i programmet.

 

Domus Aurea
Domus Aurea, også kaldet Neros gyldne hus, var gigantisk stort – cirka 25 gange større end Colosseum – og Neros efterfølgere var ivrige efter at lægge afstand til den uhyrlige kejser og gjorde deres ypperste for at fjerne alle spor efter paladset. En fløj af paladset overlevede dog bestræbelserne og er genfundet. Denne er nu under restaurering, men i weekenden er der adgang, og derfor er Domus Aurea med på programmet.

 

Nekropolisen under Peterskirken
Peter blev begravet cirka år 64 e.Kr. på en begravelsesplads beliggende ved Neros cirkus nær det sted, hvor han blev korsfæstet. Kejser Konstantin byggede en basilika på gravstedet i år 324. I 1400-tallet blev man dog klar over, at kirken var for dårlig fundamenteret, og den blev nedrevet. Den nye Peterskirke blev opført samme sted i løbet af 1500- og 1600-tallet. Og under kirken er stadig Peters grav samt nekropolen, hvor han blev stedt til hvile. På programmet er et underjordisk besøg i nekropolen; dog i hold, da der kun er adgang for 12 personer af gangen.

 

Callixtus-katakomberne
Når de kristne begravede deres døde på underjordiske kirkegårde uden for byen, fulgte de simpelthen tidens love. De blev ikke tvunget til det pga. forfølgelse. I Callixtus-katakomberne er der 4 niveauer. Rummene og gangene er udhugget i vulkansk tuf. I katakomberne er begravet 10 martyrer, 16 paver og mange kristne. Den hellige Cecilia blev oprindelig begravet i Callixtus-katakomberne, inden hendes lig i 820 blev overført til kirken i Trastevere.

 

San Paolo fuori le Mura
Ved en brand i 1823 brændte den store basilika San Paolo fuori le Mura; dog undslap klostergården ilden. Efter branden blev kirken genopført og nogle af fragmenterne fra den oprindelige kirke indgår i den genopførte kirke, som fortsat regnes for at være en af Roms smukkeste.

 

Centrale Montemartini
Bygningerne rummede Roms første kraftværk, som dog ikke længere er virksomt. De to store generatorer står stadig i det centrale maskinrum, hvor de i dag er den unikke baggrund for udstillede romerske statuer og portrætter i marmor.

 

Chiesa dei Santi Quattro Coronati
Kirken ligger på stedet for en af Roms oprindelige tituluskirker. Man ved ikke helt, hvem de kronede martyrer har været. Kirken blev totalt ødelagt under normannernes plyndringer af Rom i 1084, men genopbygget fra ca. 1100, hvor den også havde forsvarsformål, hvilket er synligt udefra. Kirken har siden været under augustinernes nonneorden. Stedet indeholder ud over en kirke og en klostergård San Silvestros kapel og de nyligt fundne gotiske fresker.

 

San Silvestro’s kapel
San Silvestro’s kapel indeholder fremragende romanske fresker, der beskriver kejser Konstantins mirakuløse helbredelse fra en sygdom og omvendelse til kristendommen, efter hvilken kejseren i taknemmelighed overlod ikke blot den religiøse, men vigtigere også den verdslige magt i Rom og den vestlige del af Romerriget til pavestolen ved det såkaldte Konstantinske gavebrev til pave Silvestro. Gavebrevet var i mange århundreder Pavestolens grundlag for kravet om verdslig magt, selv om det allerede i det 15. århundrede blev afsløret som et falskneri fra det 7. århundrede.

 

Den gotiske aula
Først for nyligt har man fundet nogle meget velbevarede gotiske fresker fra det 13. århundrede på anden sal i klostret. Freskerne har – noget usædvanligt – verdslige motiver og beskriver årets måneder, dyder, musik og videnskaber som grammatik og astronomi. Freskerne er først for 2 år siden blevet tilgængelige for offentligheden og repræsenterer sammen med Santa Maria sopra Minerva de eneste større gotiske minder i Rom.

Tarquinia (heldags bustur)
Tarquinia var en af etruskernes hovedbyer i Toscana. Den enestående nekropol indeholder gravhøje med grave med fresker, der beskriver begravelser, banketter, sportslege mm fra det 5. århundrede før vor tid, dvs. før etruskerne blev romaniserede i kejsertiden. Bl.a. den enestående Leopardgrav findes her. Billederne illustrerer, at etruskerne har lånt kulturelementer fra andre i Middelhavsområdet, men også har haft deres helt egen kultur med elementer, som romerne siden overtog som deres egen kultur. En del af freskerne kan ses i de originale grave, en del på museet, der tillige indeholder andre gravfund mm. Fundene viser – sammen med andre i f.eks. etruskermuseet i Rom i Villa Guilia og ikke mindst i vores eget Glyptotek – træk fra den enestående og høje etruskiske kultur. Nekropolen i Tarquinia er optaget på Unesco’s verdensarvs liste.

 

Villa Albani Torlonia
I 1870 måtte Pavestaten afstå Rom til Italien, som derved blev endelig samlet, og denne fredsaftale blev underskrevet i Villa Albani Torlonia, hvilket er et palads bygget i 1747-63. Bygningen er i sig selv en juvel i nyklassicistisk arkitektur og rummer samtidig en exceptionel samling af græsk og romersk kunst. Også haven er imponerende. I de seneste par år har prins Alessandro Torlonia ønsket at give særlige grupper adgang til samlingen.

 

 

Villa Aurora (Casino Ludovisi)
Prinsesse Rita er født i USA, og i 2009 blev hun gift med Prins Nicolò Boncompagni Ludovisa, hvilket gør, at hun i dag bor i Villa Aurora; et mindre palads. Af lutter begejstring for husets mange kunstværker har prinsessen fået overtalt gemalen til at grupper med særlig interesse kan gives adgang til såvel samling som bygning. Og blandt kunstværkerne er den eneste fresko fra Caravaggio’s hånd. Ofte er det prinsessen, som selv viser rundt.

 

Måltider
Turen inkluderer i alt 2 frokoster og 3 middage. Den første middag bliver på restaurant Gusto i nærheden af Augustus’ Mausolæum og vanen tro afslutter vi hos Osteria der Belli
PRAKTISK INFORMATION
Pris: 11.600,-kr pr. person i delt dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse: 1.500,- kr.
Der skal betales et depositum på 4.000 kr. Betalingsfristen for depositum er 21. januar 2019. Depositum indsættes på SPQR rejsekonto i Jyske Bank 7854 kontonr. 000 14 51 239. Husk at anføre navn/navne. Betalingsfristen for restbeløbet 15. august 2019.
Prinsen inkluderer fly, transfer, hotel med morgenmad (7 overnatninger), hotelskat, 5 måltider, entréer og lokal transport med bus og taxi.
Syge- og rejseforsikring og drikkepenge er ikke inkluderet i prisen.
Turen arrangeres i samarbejde med FDM TRAVEL, der er med i Pakkerejse Garantiordningen. Der gøres opmærksom på, at programmet er foreløbigt, hvorfor ændringer kan forekomme.
Tilmelding og yderligere oplysninger: Romselskabet S.P.Q.R. susanne.trudsoe@live.dk eller tlf. 31 40 58 77.
Rejseledere er de tre bestyrelsesmedlemmer i Romselskabet: Paul Anker Lund, Susanne Trudsø og Ole Andersen, som kan kontaktes på pasl@outlook.dk, susanne.trudsoe@live.dk og ole.andersen@dadlnet.dk
REJSE
Afrejse København den 19. oktober. kl. 08.05
Ankomst Rom kl. 10.35
SAS SK681
Hjemrejse Rom den 26. oktober. Kl. 11.25
Ankomst København kl. 14.00
SAS SK682
Inkl. 23 kg bagage – samt 8 kg håndbagage

 

HOTEL
ELISEO**** www.hoteleliseoroma.it
Adresse
Via di Porta Pinciana 30 – 00187 Roma
Typisk byhotel. Indrette i traditionel klassisk stil. I alt 46 værelser, reception, hyggelige opholdsstuer med hotelbar samt elevator. Dejlige stor og lys breakfast-salon (buffet) med panorama-udsigt over den nærliggende Borghese-park.
Beliggenhed
I Roms historiske centrum lige ved den fornemme boulevard Via Veneto og Roms antikke bymur. En del af værelser har smuk udsigt over Villa Borghese parken. Få minutters gang til Den Spanske Trappe (ca. 800 meter) og Piazza Barberini.