Litteratursamtale. Bernini og J.Th. Lundbye


En aften omhandlende to nyere, historiske romaner; Berninis øje (2023) af Iselin C. Hermann og Hulemennesket (2021) af Peter Løhr. Hovedpersonerne er billedhuggeren Gian Lorenzo Bernini og maleren Johan Thomas Lundbye. Stedet var Rom, hvilket fik afgørende betydning for begge kunstnere.
Billedhuggeren Bernini udfoldede sig livet igennem i sin hjemby. Hans unikke værker præger Rom den dag i dag. Tænk bare på De fire floders fontæne på Piazza Navona, kolonnaden omkring Peterspladsen og den langsnablede elefant med en obelisk på ryggen på Piazza Minerva.
Maleren Lundbye var i Rom i 1845-46, hvor det sanselige Italien lokkede den unge maler ud af hulen og ind i livet på måder, der fik afgørende betydning for hans senere valg om at melde sig frivilligt som soldat. I Rom kunne det danske ingenlunde slippe ham helt, så Den Evige Stad gav ham andet.
De to romaner er selvfølgelig forskellige, men har også fællestræk, og Rom blev afgørende for begge kunstnere i deres virke. Men en forskel var deres materialer; billedhuggeren skal trække fra og finde sit værk inde i marmorblokken, mens maleren lægger til og tilføjer lærredet detaljer til det, som bliver det endelige værk.
![]() |
![]() |
Forfatter Iselin C. Hermann skriver sm oftest sine romaner i hånden. |
Forfatter Peter Løhr deltog nyligt i DR’s serie Store danske Kunstnere om J. Th. Lundbye |