”Thorvaldsens Apostle 200 år”, Vor Frue kirke.
Vor Frue kirke blev – efter englændernes terrorbombning af København i 1807 – genopbygget i biskop Frederik Münters embedsperiode. Men Münter var også berejst, var bl.a. i Rom og samlede på oldsager, hvilket blev grundlaget for hans museum i Bispegården.
Bertel Thorvaldsen boede og arbejdede i Rom i fyrre år, men var i 1819-20 hjemme i København i et halvt års tid for at aftale diverse udsmykningsopgaver, bl.a. i Vor Frue kirke. I 1821 påbegyndte Thorvaldsen i Rom arbejdet med de 12 apostelskulpturer, og i 1829 stod skulpturerne – i gips – i den genopførte kirke og biskop Münter forestod indvielsesgudstjenesten.
Seniorforsker Anne Haslund Hansen, Nationalmuseet vil fortælle om Museum Münterianum og Vor Frue kirkes kulturmedarbejder Susanne Torgard vil vise rundt i udstillingen i domkirkens museum.
I 1811 tog man fat på genopbygningen af Vor Frue kirke og arkitekten C.F. Hansen kontaktede i 1815 den vidt berømte Bertel Thorvaldsen i Rom vedrørende kirkens udsmykning. Men det var dog ikke helt nemt at lokke Thorvaldsen væk fra Rom og hjem til hans fødeby. Endelig i oktober 1819 ankom Thorvaldsen til København, og da Thorvaldsen i august året efter atter drog mod Rom var det med en fyldt ordrebog. En aftale, der kom til at betyde alt for Vor Frue Kirke. En aftale, der blev en ny begyndelse, som C.F. Hansen skrev: ”En kirke, der rejste sig af asken”.

Overfor Vor Frue Kirkes indgang ligger Bispegården, hvor biskoppen over Sjællands Stift boede. I 1808 blev Frederik Münter udnævnt til biskop efter, at han havde beklædt et professorat i teologi på Københavns universitet igennem to årtier, og han flyttede dermed ind i Bispegården, hvor han oprettede sit Museum Münterianum. I sine unge år havde Münter været på dannelsesrejse til Italien, bl.a. til Rom, hvor man blev gode venner med den derboende danske arkæolog Georg Zoëga, som blev en vigtig formidler af oldsager til Münters samling i Bispegården, som bl.a. rummer en del skrifttavler. I 1830 døde biskop Münter, men året forinden havde han indviet den genopførte Vor Frue kirke, som da var blevet udsmykket med Thorvaldsens Kristus- og apostelskulpturer i gips. Senere blev skulpturerne hugget i marmor i Italien. I Vor Frue kirkes museum fejres 200 året for apostlene; Thorvaldsen påbegyndte nemlig i 1821 skitseringsarbejdet til de tolv apostle. Udstillingen viser bl.a., hvordan Thorvaldsen arbejdede med statuerne i værkstedet i Rom.
Romselskabet S.P.Q.R. afholder to ens arrangementer den 2. november og den 3. november, begge dage kl. 17.00, hvor seniorforsker Anne Haslund Hansen vil fremvise Museum Münterianum i Bispegården i Nørregade. Derefter vil kulturmedarbejder i Vor Frue Kirke, Susanne Torgard, vise rundt udstillingen i domkirkens museum og efterfølgende i selve kirkerummet. Arrangementet rundes af med fælles spisning i Ristorante Sole d’Italia, Gråbrødre Torv 1, 1154 København K, hvor der serveres en 3-retters menu samt et glas vin.
Meddel venligst hvis du ønsker en vegetarmenu.
Mødested og tid: Bispetorvet, 2. nov. 2021 kl. 17.00 eller 3. november 2021 kl. 17.00.
Send venligst en mail til susanne.trudsoe@live.dk og fortæl hvilken dag, der foretrækkes. Der er 23 pladser på hver rundvisning.
Tilmelding sker udelukkende ved indbetaling på Romselskabets konto i Jyske Bank: regnr. 7854 kontonr. 13 61 115. Prisen for arrangementet inklusiv 3-retters menu på Ristorante Sole d’Italia er 380,- kr. for medlemmer af Romselskabet og 460,-kr. for ikke-medlemmer.