Grand Tour; en dannelsesrejse til Rom i 1660’erne samt Det Sixtinske Kapels ikonografi

Willem Schellinks rejsebeskrivelse

David Burmeister, Redaktør, Danmarks Kirker, Nationalmuseet
Som del af en større dannelsesrejse var den nederlandske kunstner Willem Schellinks i Italien 1663-65. Rejsen er dokumenteret i en omfattende rejsebeskrivelse, der nu er i Det Kongelige Bibliotek.

 

Den italienske rejse er den mest omfattende del af bogen, og måske derfor er det den eneste del af rejsebeskrivelsen, der endnu ikke er publiceret.
I foredraget præsenteres Schellinks’ Italiensrejse og navnlig hans to besøg Den Evige Stad, hvor Schellinks hurtigt blev en del af det nederlandske miljø, herunder både kredsen om digteren Reyer Anslo og kunstnerfællesskabet Bentvueghels. Han flød ligeledes hjemmevant ind og ud af de fyrstelige paladser og kom ad flere omgange helt tæt på paven.
Som noget ganske unikt indeholder rejsejournalen desuden en separat beskrivelse af de romerske paladser og deres kunstskatte, herunder en ti sider lang gennemgang af Det Apostolske Palads. Sammen med selve rejsebeskrivelsen er denne et vigtigt vidnesbyrd over en dannelsesrejsendes daglige gøren og laden, og over den rolle Rom spillede for en nordnederlandsk kunstner i 1600-tallet.

Det sixtinske kapels loft i augustinsk belysning 

Søren Kaspersen, assoc. prof. ved Københavns Universitet
Middelalderen og renæssancen var domineret af Augustins syn på historien som en fortælling om Kirken på pilgrimsfærd i syndens verden fra Skabelsen til Dommedag.
Foredraget vil argumentere for, at Michelangelos loftsudsmykning i Det sixtinske Kapel iscenesætter denne fortælling på såvel det overordnede som det personlige plan. Det vil især ske ved at tydeliggøre den komplekse udsmyknings indhold og strukturer.
Hvordan peger Michelangelo gennem sit formsprog på sammenhængene mellem de ni Genesisscener, som er dekorationens rygrad, og de mange forskellige indramninger af denne kerne: især de tolv profeter og sibyller og de 42 led i Jesu slægt fra Abraham til Josef, Marias mand; hvortil kommer de gådefulde ignudi og de ti bronzemedaljoner med relieffer, de holder mellem sig?
Overalt er Michelangelos formsprog fyldt med paradokser, og det er ikke underligt, at loftet har været genstand for utallige fortolkninger. Her vil vi søge at nå tilbage til en velkendt grundfortælling af største betydning.
Tid: torsdag den 4. april 2024, kl. 17.00
Sted: Salon K, Huset, Rådhusstræde 13, 2. sal, 1466 København K
Pris: Prisen for deltagelse i foredrag samt et let måltid og to glas vin er 360,- kr. for medlemmer af Romselskabet S.P.Q.R. og 440,- kr. for ikke-medlemmer af Romselskabet S.P.Q.R.
Tilmelding: Tilmelding sker udelukkende via dette link: https://romselskabet-spqr.safeticket.dk/grandtour
Sidste frist for tilmelding: er 1. april 2024