Pompejansk dekorationsmaleri

Byvandring: Pompejansk dekorationsmaleri

Onsdag den 28. september kl. 15.00
I 1830’erne bredte en nymodens indretningsstil sig herhjemme, og inspirationen kom fra arkæologiske udgravninger i både Pompei og Rom. De forsvundne antikke byer ved Napolibugten og udgravninger i de kejserlige paladser i Rom skabte hos danske kunstnere og arkitekter en indsigt i antikkens brug af rumudsmykninger. En indsigt og inspiration, som de også bragte med sig hjem til Danmark, hvor både private hjem og offentlige bygninger blev udsmykket på vægge og lofter. Efter ti år i Rom vendte billedhuggeren Hermann Ernst Freund i 1828 hjem til Danmark og til et professorat på Kunstakademiet inklusiv en embedsbolig i Frederiksholms Kanal. Boligen blev som den første udsmykket med pompejansk dekorationsmaleri, og dette blev startskuddet til en modebølge, der bredte sig med raske skridt blandt tidens overklasse samt i nye offentlige bygninger.
Romselskabet S.P.Q.R. har fået mulighed for at besøge to lejligheder og to offentlige bygninger, alle med bevarede pompejanske udsmykninger. Første stop på byvandringen er netop Freund’s lejlighed i Frederiksholms Kanal 28, og næste stop er C.L. Maag’s lejlighed i Ny Vestergade 13 (måske bedre kendt som grevinde Danner’s lejlighed). Konservator Line Fogh Bregnhøi, Nationalmuseet vil vise rundt i de to lejligheder og fortælle om de pompejanske dekorationsmalerier.
Herefter går turen op til op Frue Plads, hvor vi skal se vestibulen i København Universitets Hovedbygning og derefter Universitetsbiblioteket. Lektor, PhD Morten Fink-Jensen vil her sammen med Line Fogh Bregnhøi fortælle om de pompejanske dekorationsmalerier.
Byvandringen afsluttes med et måltid på restaurant Els i Store Stræde 3. Også netop denne restaurant er udsmykket med pompejansk dekorationsmaleri, så det er både rummet og en platte med koldt og lunt, som skal nydes som afslutning på byvandringen. Drikkevarer er eksklusiv.
Tid: Onsdag den 28. sep. 2022 kl. 14.55
Mødested: Foran porten til Frederiksholms Kanal 28 (Materialgården)
Distance: Byvandringen er i alt på cirka 2,5 kilometer fra Frederiksholms kanal 28, via Ny Vestergade 13, Frue Plads 4 og Fiolstæde 1 samt afslutningsvis Store Strandstræde 3
Pris for adgang til de fire lokaliteter samt en platte med koldt og lunt på restaurant Els: 390,-kr for medlemmer af Romselskabet S.P.Q.R. og 470,-kr for gæster/ikke-medlemmer af Romselskabet S.P.Q.R.
Tilmelding sker udelukkende ved køb af billetter via billetportalen Safeticket på dette link: https://romselskabet-spqr.safeticket.dk/pompejanskbyvandring
Er du vegetar, send da gerne en besked herom på romselskabet-spqr@gmail.com
Tidsplan:
Kl. 15.00 – 15.30             Freund’s lejlighed, Frederiksholms Kanal 28
Kl. 15.45 – 16.45             C.L. Maag’s lejlighed, Ny Vestergade 13
Kl. 17.15 – 18.15             Vestibulen, KU’s Hovedbygning og Universitetsbiblioteket
Kl. 19.45 – 20.30             Restaurant Els, Store Strandstræde 3
%d bloggers like this: